Tuesday, February 22, 2011

✿Alhamdulillah...Malware dah dihapuskan✿

 http://www.emocutez.com
الحمد لله
setelah mengoogle macam mana cara nak atasi malware yang jahat neh...akhirnya berjaya gak menyahkan malware jahat dari blog saya.

cara2nya ialah...saya sepak terajang malware ni dengan slumbernya...huahuahua...takdelah. acah jer tu..

meh kita skodeng sket apa itu MALWARE


itu dia yang punya kerja




apakah menatang melware nih...
saya pun tak tahu sangat apakah kategori makhluk perosak ini. tapi apa yang saya paham dari rujukan dari encik google...menatang melware ni akan merosakkan sistem komputer kita.


punca malware
bergantung pada script yang dipasang sebab kalau javascript yang kita pasang ada program yang di identifikasikan as a program malware yang jahat tuh


kesan malware pada blog kita
orang takut nak jenguk blog kita lagi sebab menatang tuh dah terpampang kat blog kita.


cara nak tendang menatang nih kat blog kita
kenal pasti dari mana datangnya dia..lepas tu buang kod2 atau link2 yang ada kaitan ngan malware


*jangan sampai nuffnang pun kena malware sudahlah..kesian kat sape2 yang ada ribu riban kat dalam akaun tu..kalau kena rompak ngan lanun siber ni...zaman sekarang ni macam2 lanun ada...macam2 cara diorang akan pakai untuk merompak duit kita. sungguh jahat orang macam tu


*pengajaran buat aku sendiri..lain kali jangan dok gatai2 lagi dah join benda tu...letak macam2 javascript kat blog. lari dari nak lawa..dapat bala plak kang....
uwaaa...nauzubillah...janganla jadi pape lagi kat blog ni. aku sayang blog ni...
  http://www.emocutez.com

4 comments:

niesz said...

tu la..bahaya betul kalau ade virus mcm tu..xde plak la scan yang boleh buang virus tu kan..

♥Ana el Zahra♥ said...

tau xpe...hati2 lain kali..kalau nampak je blog sape2 yg jd mcm 2..better jgn masuk/inform terus pada ownernya. alhamdulillah..mujur dh hilang dh

ardinihumaira said...

dni risau gak tang malware ni huhu

♥Ana el Zahra♥ said...

dini lagi kena hati2...blog dah lama...mcm sy ok lg..blog ni baru dilahirkan. apapun..amek iktibar dr malware ni..huhu