Monday, February 21, 2011

✿Petua Untuk Mata Rabun✿

 http://www.emocutez.com 
petua ni saya ambil kat cni
fb pak ngah

1. Makan makanan yang mengandungi Vitamin A dan D, kangkung, carrot, buah buahan seperti epal, mangga, betik

2. Lakukan urutan mata:
- kening
-tengah kening
-antara dua kening
-hujung mata
-bawah mata

Mulakan urutan dari tengah kening ke tengah, hujung mata dan ke bawah mata, macam urutan separa bulat. Ia untuk melancarkan peredaran darah ke mata

2.Tutup kedua-dua belah mata. Letak jari telunjuk dan jari tengah pada tengah-tengah mata,dan tekan dengan lembut. Ini  untuk mengurangkan regangan otot mata.

3.Minyak zaitun (olive oil),Vitamin E oil or Almond oil di sapukan pada keliling mata dan urut mata pada titik akupuntur tadi.Nak guna krim mata pun boleh jugak..

3. Ambil eye supplement yang mengandungi  Billberry, Lutein atau supplement lain

4.Letakkan uncang teh chamomile pada mata

5.Rendam carrot dalam air panas dan tinggalkan beberapa minit.Minum air tersebut 3 kali sehari sebelum makan

6.Rendam kapas dalam air sejuk atau air mawar,dan letak pada mata

Jika anda ingin mendapatkan lain-lain petua yang tidak dipaparkan di sini, layari blog epetua dan isikan alamat emel anda. Langgan secara PERCUMA. www.epetua.com

thanks pakngah selalu bagi petua2 yang berguna & senang untuk diamalkan!
 
  http://www.emocutez.com

3 comments:

ardinihumaira said...

bestkan kalo urut2 kat bahagian mata. rasa segar kejap;)

niesz said...

nk try la..niesz rabun jauh..ehe..

♥Ana el Zahra♥ said...

dni...betul2..saya urut pakai yg permata hijrag tu...ringan sket rasa kepala

niesz..samalah..ana pn rabun jauh..tp malas nk pakai spek..hihi