Monday, March 14, 2011

Prosedur buat kad nikah...macam mana eh???

Semalam sampai kat kampung dalam kul 3 lebih dah...pagi tadi g balai islam nak setel pasal kad kawen...tapi sangat frust sebab tok imam takde anta pape lagi pasal kami kawen ke balai Islam...so...balai islam tak boleh nak wat pape.

Sebenarnya macam mana eh prosedur nak wat kad kawen ni? tak paham la....sebab tadi orang kat balai islam kata..sepatutnya time akad nikah tu..kita bagi gambar kat tok imam..nanti dia akan hantar semua pasal kita ke balai islam. tapi time akad nikah hari tu dia takde mintak pun gambar..dia kata nanti g wat sendiri kat balai islam. lepas tu..g balai islam plak..diorang kata tak boleh wat pape sebab tak dapat pape report pun dari imam mukim. dia tanya..sijil kursus kawen tok imam bagi tak....cakapla tak...time akad ritu dia takde bagi pape....orang kat balai islam pn boleh kata.."aik..pelik tok imam mukim awak" yeee..memang tok imam saya "cacat otak" upah nak mahal tapi malas wat kerja.

Bayangkan...dia suruh kita g wat sendiri...balai islam kata sepatutnya tu kerja imam mukim...awak just bagi gambar je kat dia...nanti dia akan hantar semuanya...awak just datang collect je...ni sekarang apa citer ni??? jadi hal plak aku nak ulang alik KL-kelantan nak setel benda ni. benda sebenarnya senang je..tapi bila dapat orang yang makan gaji buta sampai buncit perut..macam ni lah jadinya. tak boleh nak wat apa. sijil dengan dia...gambar ngan kita...nak wat macam mana ni?????

6 comments:

ardinihumaira said...

dni geram bab nak register kusus kawen. banyak soal.. siap tanya mana dapat no tepon diorang. aih pelik

♥Ana el Zahra♥ said...

tu la kan? napelah balai islam ni susah sangat. dulu asben ana wat kat selangor senang je..kalaula boleh wat kat selangor dah lama dah g deal kat sana je...yg kat cni mcm nak tak nak je wat keje

Redbloodsnow said...

balai islam? blur plak zie bila bc..haha. kad kawen camne tu ek? kad kawen yg ibarat cam ic tu ke?

♥Ana el Zahra♥ said...

huhu zie..balai islam means pejabat agama kat kelantan...aah...kad nikah yg mcm ic tu..susah nak usung borang yg besar gedabak tu ke hulu ke hilir

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

akak aritu kan..sume dia uruskan..tunggu pastu juz pi amik jerlah nanti kalo dah siap..a'ah..masa isi2 borang2 sume tuh dah kasik gambo sume bagai dah..xdenye kena buat sendirkk..tp kalo dia xminta..ana pi jer amik borang kat pejbt agama sana..tp kad nikah ni kalo buat camni lambat siapkan..makan tahun..kalo nak cepat kena attach sekali dgn borg2 masa kawen dulu..adess..terpanjang lak komen..

hi fwenz!! keep it up blogging ya!! Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

♥Ana el Zahra♥ said...

itulah...tok imam kg ana ni saje je malas nak wat keje..selalu je mcm tu..time nak isi borang kawen dl pn ada masalah gak...sbb dia malas nk wat keje...keje dia kita yg kena buatkan. padahal kita dah bagi upah kat dia...alasan dia...x larat nk g pjbt agama..kepala hotak dia..kalau dah x larat nak wat keje...letak jawatan je lah. duit nak..keje malas!!!kita sndr kena turun naik pjbt agama...ikutkan hati nak je wat report pasal tok imam ni