Tuesday, April 5, 2011

Prosedur daftar ke klinik kesihatan ibu dan anak

hari ni first time ke KKIA di cheras baru. cuak gak sebenarnya nak g..ye la...selalunya kan dengar citer2 tak elok je pasal klinik kerajaan ni. aku lak jenis manja...kan di buatnya diorang marah ke tengking ke kat situ..kang tak pasal nangis depan orang ramai kang. tapi alhamdulillah..nurse2 sume baik2 je tadi...doktor pun lembut je tadi...doktor muda je...nampak macam baya2 aku je..cute lak 2...ngahaha

first sampai tu....daftar kat kaunter pendaftaran..sampai dah nak dekat kul 8..mak aih...time tu pun dah ramai orang eh...padahal klinik bukak kul 8...tapi ok la...sampai2 tu boleh daftar terus..isi borang kat buku merah sume...kul 8 diorang panggil. service pun ok je..cepat..kalau lambat kena tunggu pun..nurse akan say sorry sebab kita kena tunggu. goodlah managment diorang kan..muka pun takdelah nak masam mencuka.

lepas daftar tu...oh ye...sebelum tu diorang akan mintak bil air/elektrik sebagai bukti kot yang alamat rumah kita adalah betul... ke nape? entahla..tak pasti plak. then tunggu nurse panggil..nurse tanyala bila last kita period..bape hari kitaran haid..untuk tau kandungan kita bape minggu eh? dia tanya pasal sejarah perubatan kita..ada sakit apa ke...ada keturunan kembar ke apa...pasal kita & asben. time ni best...nurse lembut je..siap boleh citer macam2 lagi...ye la..first time pengalaman mengandung..macam2 yang aku tanya kat cik nurse ni...nurse cakap syukur sangat2 awak bunting pelamin..lepas kawen terus lekat...2 la...x expect gak pegnant ni..sebab bajet2 ingatkan 2 3 bulan lagi..tapi itulah rezeki..alhamdulillah...syukur sangat2.... :)

lepas nurse tanya macam2 tu..dia suruh kencing...tak tanya lak dia cek urine untuk apa..untuk tahu sama ada air kencing kita kotor ke x eh? dan yang paling paling ngeri sekali..kena amek darah..huhu..seriau tengok botol besar. mak aih..banyak gak ek dia amek darah kita...dia letak dalam botol..nk g hantar kat mana eh darah tu?

lepas siap kat bilik ni..kena g ke bilik 5 lak..kat sini nurse cek perut..tekak...apa lagi entah. yang tak tahan tu...dia nak ukur perut..tapi perut kecik lagi...ngahaha...slim je kan saya ni cik nurse...saya sendiri pun kadang2 lupa yang saya ni pegnant...haha..ye la...baru nak masuk 8 minggu....tak nampak apa pun lagi...lepas dia cek2 tu...dia terangkanla sket kat kita pasal diet pemakanan..kena makan 5x sehari..lebihkan makan sayur,buah & minum jus....dan jangan lupa susu kena minum 2x sehari. dia tak bagi vitamin pape lak...asid folik pn dia tak bagi..camano ni? haiyyaaaa.....may be sebab dia dah tahu kot doktor dah bagi time aku g scan baby kat klinik swasta ritu. its ok lah...yang tu pun ada lagi.

lepas siap kat bilik 5..kena g ke bilik 2 @ diorang panggil klinik. kat sini jumpa ngan doktor...dia tullis apa entah kat buku merah tu..lepas tu dia cek perut...cek jantung sume..then..beres!!! yeayyy!! dah boleh balik. alhamdulillah..kejap gak la...dalam kul 10lbh dah siap.

No comments: